1:a advent.

Idag hade jag en trevlig sak att se fram emot och det var en julbuffe' med ett gäng goa o trevliga människor, plus en timmes  bowling.
Ja jäklar så kul det e'! Men ack så ont det gör i långfingret sen...aj,aj.aj...men, det struntar jag i för jag skulle kunna spela varje dag om så vore fallet.
Provade första gången i Saudiarabien, i Jeddah, dit vi flyttade 1999, ett gäng damer åkte en gång i veckan o spelade bowling och jag frågdes flera gånger men nja, njä..inte tyckte jag det verkade så himla kul precis....tills den gången jag faktiskt följde med...
Bingo! Och en timme far så fort iväg så idag bestämde vi att nästa gång får det bli två timmar istället, vi var alla ense om det , men det var fullt överallt idag så det får bli vid ett annat tillfälle.
Att jag sen spelar hellre än bra....mindre väsentligt...

Med nämnda event framför mig kl 1...(vi hade en kille på 15 år med oss och för att han skulle kunna vara med hela tiden blev det tidigt).
Grabben är son till de som har betet där vi hade hästarna i somras och det var dem vi bjöd på julbuffe'n här idag då vi hade gatis bete ! Dom är så glada för att ha hästar där och så får de sin mark nerbetad samtidigt. Mycket trevliga människor.
God mat och gott sällskap och så fick jag ett trevligt mess från dotera också idag. På lördag kommer hon hem !  Hon och pojkvännen kommer o hälsar på, först julmarknad blir det och så hem här sen. Jag har ännu inte mött denna man hon sällskapar med så det blir trevligt. Jag får slipa lite på min engelska för han är från Nya Zealand.

I mina julförberedelser har jag upptäckt att jag ...till min stora förvåning...inte har några vita stearinljus...blockljus då. Köpte en paket med Liljeholmens men herregud så dom rinner...kostar en hel del gör dom så inte fasen vill jag ha ljus som rinner ner på skänken heller! Riktig stearin e det...100%...hrrmpffh....inte helt lätt få bort stearin !
Blockljuset jag köpte har skött sig bra, brinner så fint och lugnt så.
Ska ta en runda ner till IKEA i morgon tänkte jag, får köpa lite ljus där också, billigare och med helt ok kvalitet. Annars brukar jag bunkra redia stearinljus av olika slag i Ullared...men det var tomt i förrådet. Ett gäng i mörkt lila hade jag och förvisso e dom vackra också men nog vill jag ha vita ljus i jul.
Även om silver-och eller vitt tillsammans med mörkt lila är grymt vackert...

I går förmiddags fick vi en laddning ved levererad....ved av något ....hm...låt mig säga....tvivelaktig torrhet ... nog har jag kunnat få igång en eld men inte e det knastertorrt precis. Fick använda tändblock och en jäkla mängd fnöske av olika slag.
En hel del övertalning av den förbenade veden krävdes....Leverantören struken ur mitt minne.....karljähostharkelvel.....

Tjaa, det var det....vad mera....Ville ligger här bredvid mig i sin lilla "kostym" a' la tomte...lille krumeluren får ju inte frysa ju!
Sydde den för en massa år sen och sen har den bara legat ,  i fleece...fantastiskt material att sy i....den här har bara vita muddar och vit krage och är röd, men en har till och med bälte ...i fleece det också. Ska ta foto på Viktor i den sedan.
Jag använder bara "kläder" till mina hundar när det är kallt , de är tåliga små hundar och ska inte daltas med, men när de ligger still och det är 16 graders innetemp.....

Oh, en sak jag gjorde här igår...minns inte om jag skrivit om det innan med det får ni ha överseende med iså fall....mitt mellan namn....teflonminne....ni vet....teflon...inget fastnar....
that's me...eva teflon andersson.....
Hursomhelst....med en ljuslykta där man har ett värmeljus i botten och en lite skål ovanpå för tex eteriska oljor, kan man hälla vatten i skålen...lägga i en kanelstång...några nejlikor och lite kardemummakärnor....sätt fjutt på ljuset och det doftar helt ljuvligt i huset !
Som en blandning av glögg och kanel/kardemummabullar! Nu tillhör jag en skara folk som inte tycker om glögg....japp...minoritet...men jag älskar den doften i alla fall.
Förra året kom det en glögg som till o med jag tyckte om förresten !! ....och hade jag nu inte det där mellannamnet så kom jag ihåg vilken typ det var.
Åh, kan det ha varit cognac el nåt kanske... jag ska kolla sedan vad det var.

Hur tar ni hand om era fåglar under vintern?  Jag skulle helst vilja kunna förse alla små och frusna fåglar...ja även skator o kråkor...dom e ju också frösna o hungriga i vintern ju!  Men dom arma krakarna är man så sur på för att de klampar runt på gräset och tar plats...glufsar i sig av de solrosfrön som fallit ur den myriad av foderautomater jag satt upp...
Viss överdrift det där med myriad kanske men jag har ett gäng olika..och alltid stora talgbollar...mot slutet av vintern flyttar sig knappt fåglarna när jag kommer kånkande med maten...
Jag brukar ha en vision av hur jag smälter fett o blandar i nötter o annat bra som dom tycker om och hänger ut....bra vision men det har inte hänt ännu...
Får göra det till verklighet denna vintern... ska köpa rundstavar också....så jag kan ställa fler på gräset...fler automater alltså...enkla varianter i plast ni vet... så har dom ett julbord att välja från.

Hm..någon har släppt sig här....huvva så det stinker..! troligtvis Elsa...den tjyven...herrejisses...den tösen kan stjäla...hade manglat en påse med hundfoder jag vann på vargträffen och satt i sig en försvarlig mängd när alex kom på henne....*skratt*...
en sak på min lista att skaffa i morgon...hink till allt foder....de små har fått lämna sin hink för allsköns bråte i garaget...gardinstänger...fiskespön står det däri...bordsben tror jag bestämt jag såg också..
Det e förenat med viss risk att försöka komma åt den där hinken....en sån där färgglad hink med lock de har på IKEA...knallgul e denna...nu står den inklämd bakom två torktumlare i garaget...ett gäng mattor som ligger på den  ena tumlaren och så står det en stor zinklåda på golvet där allsköns doningar har slagit rot...
E det inte konstigt så man lär sig kliva runt skiten istället för att lägga undan den....nog städar vi...rätt ofta till o med men så plötsligt ser det ut som en bomb detonerat och ingenting ligger där det ska!


Nu kommer sonen hem här. ska prata lite med honom...sen e det dags att gå till sängs.grått o trist...

Idag regnar det ute och är grått och trist o det må jag säga att det e jag också....grå o trist.. Men, det kan ju inte vara tjusigt väder alla dagar så det är bara att gilla läget.

Har en eld igång, Elsa ligger nu i sin biabädd efter plockning och de små trynar i soffan, Molly har intagit plats i min säng.
Hon fick skrämselhicka häromdagen...och jag också kan jag säga, när systerns hund kom genom grinden och smet upp på ovanvåningen....
Ropade på honom och sen slog mig en tanke....åh jäklar ! tänk om Molly ligger där uppe !  Jag hade inte mer än tänkt tanken förrän det blev ett himskans liv , jag for upp och fick tag i Nanook precis som Molly i panik for förbi mig o in i mitt rum...
Han är en otroligt trevlig hund, men har fått smak på det där med att jaga....både höns, räv...katt...katt har han ännu inte tuggat på men de andra....jojo..

Elsa o Nanook är bästa vänner och har så mysigt ihop.Fy så taskigt...här får vi stå o se när ni fikar....vi vill också vara med ju....

Stora våta tassar ....får hålla tillgodo med köket. Den enda bra bilden jag fick på dem...de står ju aldrig stilla dom där två! Sen skyller jag på en ond handled och värk i långfingret...att det inte blir bra bild....

Oh, kom på att jag plockade barrkvistar igår ju....får se om jag kan uppbåda någon form av skaparlust kring dom...

hej så länge

härlig skogstur...

tog jag och Elsa idag i snön. Helt otroligt väder så det gick liksom inte bara att vara inne, lämnade julstöket för en stund samt Viktor o Ville som fick vänta till sedan.
Jag tycker det e så härligt att plocka lite mossa och allsköns grönt som växer i skogen, barr, kottar och annat som kan vara vackert att sätta ihop till en lite julgrupp. Enkelt e det också att få ihop det, bara lite grönt och lite gran i en skål och så ett stearinljus till det så har man en anordning....eller "installation" som det vackert heter, som lätt hade kostat mellan femti o hundra kronor i blomstershopen....och det e gratis!
Med det i sikte tog jag på ryggsäcken och kameran och vandrade iväg. förlängde kopplet med en rejäl bit av relexdelar och några karbinhakar så Elsa fick en bra trav .

Ner i "vår" del av skogen gick vi, så vackert vid sjön som till Elsas förvåning inte erbjöd vatten att dricka !  Helkonstigt ....det e ju hårt ju ! Hon såg verkligen förvånad ut där hon glatt studsade fram för att dricka....
Här är så vackert så jag skulle kunna tillbringa lång tid där att bara sitta och glo....men...det var motion och promenad på schemat så det fick bli en liten stund bara idag.
I ögonvrån hördes skogsröjare....suck...de röjer en hel del här....vilket jag skulle bli varse senare men det visste jag inte då..

Elsa blev glad när hon hittade bäcken som gav gott kallt källvatten

Törstig Elsa dök glatt ner o drack av det kalla vattnet.


Så klar nu drar vi!

hmm...va e det som låter så läbbigt?

Alltså....va i fridens namn e det som låter sådant!?

Slöfock!

Men kom då !! .....öh...ser min rumpa stor ut när jag står så här förresten....du fotar väl inte va...

Vi kom till det ställe i skogen där vi får bestämma om vi ska följa vägen runt sjön till vänster den långa vägen eller ta den något kortare vägen tillbaka längs kyrkan och sen in i skogen igen. Jag valde det senare, att ta vägen om kyrkan för jag tänkte vi skulle ta vår närmsta skog också och gå i...den som ligger precis ovanför vårt hus.
Så vi gick vidare, en rejäl backe e det upp så jag flåsade en del kan jag säga...men kyrkan var så himla vacker, låg i solljus idag...var bara tvungen att fota den.vi passerade kyrkan och gick så in i byn igen, skippade skogsdelen som ligger längs den vägen och siktade in oss på sista etappen som leder till precis ovanför vårt hus..

Herreguud säger jag bara....jag har hört hur de röjer även där några dagar....men hur det såg ut var jag inte beredd på faktiskt.
MIN SKOG!!  Jag övervägde för en stund att ta en annan väg för det såg besvärligt ut att ta sig fram. trädfälle överallt...men...va tusan tänkte jag, det går nog bra ändå.
Elsa har ett fenomenalt lokalsinne och lotsade faktiskt mig till bästa platserna att kliva över ....vi hittade stigen och sen gick det inte att känna igen sig överhuvudtaget för det såg inte ut som vår skog längre...
Rätt som det var for en stor gren ner från ett träd intill det brakade till
....den hade tydligen fastnat när det fälldes där tidigare, vi gick där minuterna före......hutter o rys....

Vid ett ställe gick vi uppför och Elsa hoppade smidigt över stockar och sten, men si det gjorde inte Eva....för hon for på ryggen så det skvätte om det....kameran slog mig i skallen på kuppen....aj,aj.aj...
Där hade jag tur som hade ryggsäcken på mig för jag landade på en sten och en gren som stod rakt upp....det var nära ögat..
Oskadd men omtumlad kom jag på fötter igen, hade tappat taget om kopplet men Elsa stod still en bit upp och väntade på mig.
Såhär vill vi ju inte ha skogen heller! Jag hoppas verkligen att de röjer undan bråtet också nu så det inte ligger och är ivägen totalt för oss som vill gå där.
Det e väldigt glest där nu...men naturen e ju härdig så det kommer väl igen relativt snart . Föryngringsyta behövs ju för att låta det unga få ta plats...
Hemma igen konstaterade jag att det inte gjort någon som helst nytta att öka på värmen på elkasetten, den löper med bara en patron....vi har 16 grader inne...
Kyligt men än e det ändå inte helt olidligt, det finns bra fårskinnsmorgonskor och varma kläder men inte duger det under någon längre tid sen det blir kallare.
Jag har vid ett par tillfällen försökt få tag i en kille för att köpa ved, dels via mail innan Kinaresan som inte ledde till någon kontakt, ringde igen igår och enligt klämmig telefonröst skulle han ringa upp så snart han kunde...
Jovisst.....idag surnade jag till när jag fortfarande inte hört något kl 2, ringde upp igen och sidär...såklart telesvar igen.. så jag sa väl med skärpa i rösten att nu e det tredje gången jag söker dig så nu kanske du skulle kunna göra vad du utlovar och höra av dig också....
som jag sa innan heter jag...bla.bla.bla...jag räknar med att du ringer inom en timme....
Det tog 17 minuter så ringde han....visade sig vara en trevlig kille och han höll med om att det inte var bra att han inte ringt tillbaka igår.
Nåja...söstra min och svågern min  var polare med karln en gång i sin ungdom så jag gjorde en beställnng av honom...det ligger bara cirka 8 km härifrån så det blir billigt dessutom i transport...
På lördag får vi hem 2 kubik ved så vi kan hålla värmen här igen...

Nu e kl 19.36, kl 20.00 är det äntligen hemma och det missar jag aldrig när jag är hemma. Det får bli en kopp kaffe till och några "julkakor"....ett kex med smak av julen...jättegoda...köpta på Lidl.

Sköt om dig,

älskar dig min kinagubbe.
 

Varghundsträff

En riktigt härlig dag har jag o Elsa haft idag, helt fantastiskt väder hela dagen , från det vi begav oss från vårt snöiga Tjörnarp till Mörrum i...humhum...Blekinge bör det väl vara.
Strunt samma, det var dit vi skulle ikalla fall då det vankades varghundsträff som Åsa från Gelerts kennel anordnat, förlåt om jag glömmer någon annan inblandad i träffen...
Först lyckades jag....vågar jag säga det....köra fel...suck...jaa...jag vet...................lämnar lite plats för skratt där....här ligger jag o kör hela vägen upp...på känn dessutom! hade inte tagit någon karta för det e ingen komplicerad väg dit..
Viker av helt rätt, första avfart mörrum...och SE! kom jag inte rätt på orten jag skulle till också minsann ! Fy rackarn så bra man e'....tänkte jag o körde förbi skylten jag skulle titta efter...och kom bort mig totalt...det blev en runda på 3 km extra...fick ju ringa Åsa om beskrivning ju.
Jag är säker på att skyldjäveln inte stod där när jag körde förbi !! Nån har på pin kiv dragit upp den och sen pulat ner den i marken sen jag åkt därifrån...så det så....

På plats var det en hel mängd härliga vargar..jag kände inte en själ där, förutom Åsa som jag bara mött någon gång på utställning. Vi gick tipspromenad först...och jag kom TVÅA ! Sidär...svåra frågor sas det dessutom vara så jag är så stolt så och vi vann mat o godis åt Elsa, plus en fenomenal mapp/pärm för alla hennes papper, stamtavla etc..perfekt! En reflexväst och en lite plasttjosan till plåster.
Vi fikade och så var det lurecoursingprov....tja..jag rände väl iväg där över planen och en tjej stod o höll Elsa , hon kom snällt farande som en furie över plan och sen fortsatte hon liksom ....inte tusan skulle hon stanna hos mig inte...man kunde ju leka med den där andra roliga hunden som inte heller ville till matte!
Ett par rejsingrundor fick hon ur sig tills hon då kom tillräckligt nära för mig att ta henne...*skratt*...jäkla buse.
Hon var inte den enda tack o lov som inte genast lät sig tas till fånga igen.
Stod där o iakttog hur många olika typer av varg det finns, det e väldigt spännande att se hur olika kroppar de har och hur olika pälskvalitet de har.

Nöjda o glada körde vi hemåt igen, jag smet in en sväng på Eko-hallen i Fjälkinge, men kom snart ut igen...halva skåne var där...uuuöööää..k...för mycket folk i min smak.
Nu har jag tänt stearinljus här överallt och stjärnorna e redan på plats i matrummet , det e Il Divo på stereon , helt ljuvligt att bara sitta här med de små pluttarna liggande här intill mig....
Det e inte utan att man e trött här nu....kudden här bredvid ser inbjudande ut....

Igår var min syster här med sitt yngsta fosterbarn , åh han e så jäkla söt den lille parveln...har nyss fyllt 3 år, mörkhyad är han. Glad som solen alltid och sjunger och dansar , sen ska det kramas...då säger han "kram" ! så kommer han farande i luften och då gäller det banne mig att vara beredd att ta emot. Sen kan ha sitta hur länge som helst och bara vara nära...
I morgon kommer hon igen faktiskt, ett äldre fosterbarn ska hälsa på i sin gamla skola här intill . Sen ska lilleman hit igen på fredag då Ingela står på Fogdaröd julmarknad i Höör. Då får jag rå om honom hela dagen, då ska vi gå i skogen o plocka kottar , mossa o grenar o annat kul vi kan använda till pyssel.
Elsa tycker mycket om honom men han tycker inte om när hon vill pussas med honom...han är ju nästan lika hög som hon så nog kan det verka lite väl bra med kyssande av en jätte!
Hon vill så gärna vara helt i närheten.

tjingeling,

snart e det jul....lav jo....

Vinterdäck...

Denna dag har mitt liv kretsat kring däckbyte.... Då vi plötsligt blivit med vinter här i södern insåg jag ju, som uppenbarligen en hel mängd andra människor också gjort, att det inte får vänta med vinterdäcken.

Så, i morse tänkte jag att jag åker in och fixar däcken , sen köper jag nån goda , mörka nyttiga bullar med mig hem...jag sparade frukosten...den som väntar på nåt gott..
Dumt gjort... Efter att ha traskat i snön ut i garaget, kört upp bilen och släpat fram däcken och hivat in dom i bagaget, for jag iväg den mil det är in till Höör . Smutsigt arbete och halt att köra.
E framme vid halv 10 på Vulko som det heter... och kön var låååång...mycket folk ...många väntande...nåja, det går säkert fort tänkte jag och slog mig ner vid ett bord vid "receptionen".
När jag kom var det bil nr. 37 som fick service....jag fick nr. 55. Kl blev nästan 12 då det äntligen blev min tur. Jag hade för all del inte tråkigt där jag satt för det var trevligt folk där som jag småpratade med men ändå...två timmar.
Jag körde in bilen, klev ur och gick tillbaka in för att sätta mig ner o vänta...
" eeh..alltså..du..hallå ...dom här däcken e inte till denne bilen... Men va! det måste dom vara! ...  nix..dom här tillhör en gammal Golf nämligen...
Men ah va fasen...
Där hade jag släpat medm mig  Alex däck....de enda kan jag säga som ligger i garaget...!!! ...muttermutter...
Skänkte en inte alltför vänlig tanke till Kinamannen....Ja vad göra !?  Sätter mig väl i bilen o halkar hem igen, hivar in Alex däck med buller o bång i garaget igen och går på jakt efter MINA däck...
Dom hittar jag av någon outgrundlig anledning i vårt "uthus" ett ställe där allsköns bråte ställs och där vi har veden bla...där...däähähääär...ligger dom förbannade däcken som jag skulle haft med mig!!  Längst in så klart....en säng o gud vet vad bråte ivägen..
In med dom i bilen och iväg igen...tog snällt en ny nummerlapp och konstaterade att jag hade 21 bilar före mig...fick tillbringa två nya timmar där ....dom log med vänligt överseende åt mig killarna...dom tyckte synd om mig som kommit med fel däck.. 
Två däck fick jag dessutom byta helt för dom var för slitna....money..money...money....hinner för fasen inte in på kontot så är dom väck igen...
Var glad Göran att du e i Kina !! Smockan hängde i luften...o då e jag ändå en rätt fredlig mänska....Kunde ju vara bra att meddela vart däcken ligger..Inte fasen tittar jag på hur stora dom e! El vad det står på dom!  OCH...Sen när förvarar vi däcken utomhus!? My god...

Grymt hungrig och med stor del av dagen spenderad i en verkstad kom vi så hem, hämtade Alex vid tåget på hemväg,  och jag fick slänga ihop mat åt mig o grabbarna. Nästan vegetariskt...en liten del bacon hade jag i...annars var det vegetarisk färs...chili...örter...och räkor....Till det jasminris och ångade sparris och haricoverts...himskans gott blev det. massor av curry o vitlök....
Här sitter jag nu och fnular på om jag ska ta mig an något projekt a' la jul, eller ej. Två små plastmuggar kaffe har jag fått mig till livs idag...
Ja du milde...men man kan inte göra så mycket åt det ändå....man får gilla läget....faktum är att ett par stycken faktiskt satt o nickade till ett slag där på stolen...

Elsa o Viktor o Ville har fått stå tillbaka helt idag...men dom tar det med ro...ok..då sover vi då....för det var lugnt o städat här när jag kom hem...inga hyss gjorda av min lilla liga.

 Kör försiktigt


dammsugit nu...

med hjälp av elsa....eller...stjälp e' ett mer korrekt uttryck....för nog la hon sig precis där jag skulle fram...faktiskt med bra planering . Får säga att jag är lite impad över hennes taktik...
Dammsugaren var idag en kär kompis tydligen...men fan så tråkig...för inte ville den studsa o leka som elsa ville !  Ändå bjöd hon till dans så det stod härliga till här.

tjingeling...nu står ovanvåningen på tur...

vardag igen

och det e' både rätt skönt och så gräsligt trist så det e' svårt med motivationen vissa dagar. Men så gör Elsa eller de andra nåt tossigt och då e' det svårt att inte känna mening. 
Så har jag anmält mig till en kort baskurs i januari. "Naturens, djurens- och trädgårdens betydelse för vår hälsa"  spännande. Det ska bli otroligt spännande att se vad det kan leda till framöver.

Jag har insett ...igen.. att Elsa nog skulle uppskatta en kattlucka....haha...kan ni se den !! Irländsk varghund på cirkus 83 cm ...en rejäl lucka det! 
Hon älskar att vara ute, vankar runt och hittar grejor att pilla med, drog med sig ett tuggben ut igår...och då ska ni veta att det regnat hela dagen...men elsa tyckte det var ok att ligga vid garaget o' tugga lite..
Det tyckte inte jag så hon fick vackert komma in, kan ju inte ligga o bli dyngblöt ju...

Jag ska omstrukturera lite här hemma också.... vi har två ingångar här i huset men använder bara den ena, den andra har Molly för den leder in i huset, med sovrummen o' ovanvåningen plus att där finns grind mellan vardags/matrum och kök och där huserar Elsa ....de har en kärleksfull relation mellan spjälorna i grinden...där går gränsen..
Så...köket som har en slags ...hm...plastmatta el vad det kan vara....den har legat där sedan vi köpte huset för 11 år sen..

Hursomhelst så har vi rätt gott om plats invid köket så där ska faktiskt hundarna få husera,  lätt att torka av golven och bra plats för biabädd och de små har en fåtölj att ligga i. Pluss fällar på golvet också.
Vår dator står där och de tillbringar mycket tid där redan nu för dit jag går ...går hundarna...jag vistas mycket kring just kök och "bibliotek"...vi har alla våra böcker där också. Matrummet ligger intill och där pysslas det och läses och fixas så helt i närheten är jag alltid.
Kanske slipper tvätta mattor så ofta i fortsättningen...inte billigt med handknutna mattor, eller trasmattor för den delen.
OCH !  Det e inte det roligaste jag vet ....städning oavbrutet...
Nu e det inte meningen att dom ska tillbringa all tid där utan främst medan de är våta och skitiga efter skog-väder- och vind.

Idag ska jag städa....have to...dörrti golv....dammråttor ....

Först ska jag gå en sväng med Elsa o grabbarna.....eller kanske göra det sen...efter städningen.....Kanske får grabbarna vänta till senare...har ont i handleden....maken gjorde ett "elegant" ....not....skutt i sängen och si där låg min arm...AJ !....Dettta var i Peking den 26 oktober....

lav jo kinamannen...

snö i Höör

har vi fått se en gnutta av idag....rätt stämningsfullt faktiskt. Har lyssnat på julskiva också , kan inte behärska mig ..det bara är så..
Precis när jag körde in på uppfarten till väninnans hus började det! Vi skulle fika tillsammans , jag hade köpt bullar och var grymt hungrig och såg verkligen fram emot lite prat och go' fika...då börjar det snöa...långsamt...stora flingor...Jättevackert!  Det innebär att vinterdäcken får på i rappet förstås!
En fika och lite prat med en vän är alltid trevligt , det e det som e viktigt i livet. Goda människor, och samtal som e positiva, som ger energi inte tar. Jag är absolut mer nogräknad med vem jag ägnar energi o tid åt än jag var tidigare.
Till hundshopen o köpte mat till fröken Elsa, för vi har ju fått hem vår pärla här igen och flocken e fulltalig. Vi har tagit härlig promenad , det är fantastiskt väder idag, riktigt vackert , kyligt solväder då det e llite lättare att hitta guldkorn i tillvaron.  Mina vänner ligger här hos mig o sover...
När vi hämtade henne i lördags hade vi otur och fick bensinstopp på hemväg...tack o lov hade jag Alex med mig och tack gode gud för den kille som stannade och hjälpte med bensindunk. Det finns vänliga människor !

..maken på msn...inlägg fortsätter sen...fortsättning följer..

Jahaa. då har jag talat med maken lite...det e rätt häftigt att han kan sitta där vid sitt köksbord med sin laptop o så sitter jag här i min soffa med min laptop.  Det e bittersweet....för så fort vi säger hej o "lägger på" e det nästan värre än om vi inte haft nån kontakt alls på länge....
Jag vill ha mer när vi pratar....som när vi åkte till Kina ...härligt...men likväl e det så att det är oundvikligt att vi kommer att skiljas åt igen om ett tag. Nånstans e' den vetskapen där o lurar i bakgrunden. Just nu är hans äldre syster på besök med sin väninna. Jag vill också sitta med där vid köksbordet ....
Nu känns dagen dryg här för mig.  Tidigare tyckte jag det var drygt och trist utan maken hemma, men det flöt på ...grabbarna var yngre dessutom...mina dagar gick fort...Efter 2004 är närheten till min familj så kopiöst mycket viktigare...
Hade det gått riktigt illa hade jag inte suttit här idag kanske....varje dag är viktig...och då e det inte trevligt med den äkta hälften så långt borta. Tycker inte om ensamheten.
Såg ett program om cancer häromdagen...man kan tycka...eller rättare sagt...min tanke är att folk i min omgivning ...tycker att det e över.. Fel. Det e som att ramla ner i ett hål...gång på gång...det e på något sätt närmare nu då man fått distans till det..lättare att se hur det egentligen var. 
Tänk om jag fått ge luft åt de tankar jag hade då. Vi har dom alla som drabbats...Sen är det nog inte synonymt med just bara cancer...det gäller säkert vid varje potentiellt dödlig sjukdom....
Det svåra är att få en som är välsignad med god hälsa att förstå...det går inte att ens börja förklara...så det gör man ofta inte.
När någon undrar  hur man klarar att få en sån diagnos o att leva med cancer...är man den som lugnar och försäkrar...man har inget alternativ...man måste klara av det...
Så vill man slänga sig på golvet o skrika....
Nu frågar någon ibland om jag är frisk nu. "Ja, så långt jag vet e jag ju det"...men det vete fåglarna om man någonsin vågar tro på det själv...
För sanningen är att det aldrig är över. Jag är påverkad in i märg o ben...
Det är lynnigt för det slår till, vid de mest skiftande tillfällen , då e det som om man drar ur proppen i badkaret...all livskraft rinner iväg....utan förvarning....dra ett skämt o var lite klämkäck.... "jo, det e rätt bra" ...haha..gott krut förgås inte så lätt"...
Det har jag gjort i 4 år...en överlevnadsstrategi... Har blivit bra på att ljuga. Nu kan jag se det som helt tokigt, men det fanns inte så många som kunde skopa upp mig...när jag behövde falla...då får man allt stå på egna ben...o göra det bästa av det ....
Av hänsyn till omgivningen...och det straffar mig nu...Slutade hos kuratorn som blev bekymrad för att jag inte grät när jag satt framför henne o hon bara satt o väntade ut mig...men hallå...vill ju för allti världen inte bekymra kuratorn ju...
Dit gick jag inte igen. E uppfödd med att man inte direkt talar om problem el "lastar andra".  Sina problem tar man hand om själv....man gör inte problem av något som inte är så "märkvärdigt".
Så..4 år senare spricker fasaden...far sjuk....återigen kommer det nära...det e lätt att se vad som är väsentligt i livet och inte...men svårt att sätta ord på det och att låta det ta plats.

Det får kanske bli en bok...hade en vision en gång att skriva... för stunden e det märkligt...sitter o skriver det är och sätter på TV'n...då är det "Thirty something" (livet runt 30) en serie som gick vid slutet av 90-talet..som jag följde ...
När jag nu sitter här o känner mig ....låg...handlar just detta avsnitt...som jag av en slump ramlar in i...om cancer...cellgifter.....och förlusten av en vän..

Och här kan jag inte se tangenterna längre...too much...

sköt om er ..

.foton från Kina

och jag låter dem tala för sig själv......plockar från allas fotalbum så det kommer inte i någon rätt ordning.

 kolla höjden

utomhusgym för seniormedborgare

Alex plojar glad som en speleman över resan

en som vanligt skojfrisk alex med sin syster på kastrup inför resan

fina ungar på väg till Kina

Bror två, Daniel, med syrran innan take off....älskade ungarna

  hela familjen samlad inför promenaden på muren...   vacker stad i fantastiskt höstväder  peking i höstsol

temple of heaven....     ett otroligt vackert tak , temple of heaven   en av byggnaderna vid temple of heaven  temple of heaven temple of heaven

temple of heaven

fågel fenix  fågel fenix

draken
 

   utanför tehus i peking
               
                                              Vacker man välkomnar in i butik o tehus

  makalöst stort....o det bara fortsatte o fortsatte.....helt otroligt. Kejsarens palats...Forbidden city...

 ser ut som ett fotomontage....men nope..

gamla stadens marknad

här bor göran     lilla trädgården mitt i stan...

  jag på väg neråt

  en traditionell kinesisk trädgård. Denna var en välbärgad köpmans...
maken o sonen på väg ner för muren...

 

En liten vän med sitt rov som han/hon blixtsnabbt fångade och stolt presenterade.o eftersom jag inte hajar hur man vrider runt den här bilden blir den lite på sniskan....vackert träd hur som helst..

end of pictures for nu....
Idag...

vaknade jag och sönerna till vattenbad i köket.....det stod en så vacker stråle ut från vaskskåpet....son äldst rusar ner i källar
en och konstaterar att där ser det ännu värre ut...
Där är det swimmingpool, och en stråle står rakt ut från ett hål i hydroforen...

Men hallåå....e det inte det ena så e det det andra...

I fredags satte vi igång för vattnet igen efter vår resa...inga problem där ...i lördags fyllde jag vatten i systemet till värmesystemet vårt..
I söndags...igår....satte jag igång pannan ....med guidning från maken....via msn och per tel också...i med nya säkringar...klipp av gamla kontakter på sladd pannan...vik så de inte rör varandra el något annat. Ingen isoleringstejp hemma men det gick bra. jag blev inte stekt...
Igång med pannan och si nu har vi värme i huset igen!  förvisso på halv styrka men ändå...värme...

"Säg den glädje som varar" heter ju ordspråket och det är ju faktiskt ett rätt negativt ett om jag får säga min mening....men....idag skulle jag kunna instämma faktiskt för jag var så stolt och glad när vi fick värme på elementen här och jag fixade det!!
Jag !    Lyckades även dribbla till det och få upp trasiga tvättmaskinsluckan med hjälp av skruvmejsel....och kunde tvätta två maskiner igår kväll.
Nöjd med det också...så att börja dagen med vattenkaos idag ....jag kan hålla mig för skratt...onekligen...

Nu gäller ny hydrofor...kommer troligtvis i morgon.....money.money.money....Men..har man ett gammalt hus händer sådant....hydroforen är faktiskt  54 år gammal.

....konspiration....hydrofor o elkasett har bestämt sig för att gå hädan tillsammans....

Nåja, sitter här nu och e sleten och rätt trött faktiskt. ska iväg sen och få min häst verkad....för den oinvigde betyder det klippa naglarna i stort sett....det e dags nu.
Själv ska jag idka min lyx på onsdag då är det mina naglar som får sig en behandling.

over and out för nu.

hav tålamod med bilder...jag försöker ha det också...det får ta sin tid .
Hemma igen

Jaa, folk....alltså...här kommer vi hem från detta mytomspunna land, Kina...och jag känner att jag kan inte förklara hur det var!
Det var så mycket på en gång ju...stort...färgrikt...folkrikt...bullrigt...tyst och eftertänksamt...folk som öppet studerar dig...folk som undviker se dig....folk som ogenerat grabbar tag i maken och ska fotas med honom ! ...jag fick vara med på ett hörn lite kvickt när frun tog ett fast tag i min arm och sög mig intill sig...*skratt*...maken knäppte kort för glatta livet...
Det blev snabbt folkstockning på det lilla torget och där stod vi...ja. du milde...
De olika platserna vi var på var så olika...Beijing var så olikt Shanghai för den senare staden är en modern storstad...såg man bara alla skyskrapor kunde det lika gärna vara New York ...antar jag...har aldrig varit där , det såg ut som en storstad. Jättelika skyskrapor med kontor och med lägenheter...små trånga rum...synd kalla lägenhet. Enligt vår guide i Beijing när vi besökte muren bla ligger en vanlig lägenhet på cirka 18-35 kvm....
Det finns större men de är dyra och det finns även mindre lägenheter. Det är inte ovanligt att en familj bor i ett rum med kokmöjlighet. Riktigt stora lägenheter är för rika personer.
Vi fick många beundrande tillrop när vi kom fem personer ...."oh mam... your children!?  när jag då bekräftar att ...--jodå, det är min man och mina barn.. "...ooh...big family"...
Det är fortarande så att det är ett barn som gäller som godkänt...men det finns även de som faktiskt får två barn.

Bilder har vi ju tagit en hel del och filmat också. men alla bilder ligger på en extern disk och vi har haft problem med tillgången till bra fungerande internet så det ska tas omhand så fort som vi bara kommer tillrätta här hemma . Vår PC bör vara klar för hemleverans också nu i rappet så då har jag min dator igen. Vi håller tillgodo med laptopen så länge här nu. Om Daniel lämnar den hemma när ha far iväg till skolan på måndag vill säga.

Vi kom hem igårkväll , kl. 6 på morgonen...Kina tid... började vi vår resa från Görans lägenhet och färden gick till flygplatsen för vidare flyg till Beijing.  En stor Boeing 747...Alex jättenöjd...tog oss på knappt två timmar till Peking.
Där hade vi några timmar att förströ innan det var dags för den långa flygningen till Kastrup. Kl. 15.45 gick vi ombord på SAS planet och 9 timmar senare cirka klev vi av på Kastrup.
Då kan jag säga att de senaste timmarna hade jag haft grymma problem med mina förbaskade kryp i benen och det var fruktansvärt jobbigt..
MEN....vi har haft bra resor, lugnt och fint och jag har haft mina procedur och si det funkar ju ! Vi har inte ramlat ner...blinkblink...
Och du Göran förresten...jag köpte Pingvin saltisar på Kastrup...så de så...DOM FINNS DÄR!  Bredvid bagagebanden...i lilla shopen där ....
För den oinvigde kan jag säga att jag älskar dom hårdsega salta godisar man kan köpa i Danmark...och maken har envist hävdat att näää..dom finns inte ...när jag lite surt konstaterat att han inte har dom med sig hem när han kommer...
Fick han fikon herr Andersson....och jag fick rätt....hostsomvanligthostharkel.....

Idag har jag hämtat hem djuren här...inte Elsa för hon kommer om en vecka...men Molly och Viktor o Ville. Och jag är så nöjd så det kan jag inte ens börja berätta. Molly har haft det så bra en katt bara kan kan...egen svit...lucka ut i buren...stor plats otroligt fint ordnat och jättegullig föreståndare Ringsjöns katthotell Ludvigsborg/Fulltofta folk....5-stjärnigt pensionat för er katt, tro mig. Det blir inte bättre än så.
Och Viktor o Ville som det var sånt bekymmer med....där satt min biljett löst ett tag kan jag säga...hade det inte känts helt ok med det ställe de nu kom till hade jag stannat hemma.
Slättaröd hundpensionat Bjärnum...Katarina...du e en pärla ! Jag kan inte vara mer nöjd än jag är...idag när jag kom sprang de båda lösa med två andra hundar, lugna o fina och hur glada och levande och hela o friska som helst. Ville fattade först inte att det var jag som stod där...sen blev det fart på honom kan jag säga när han såg att det var ju Matte ! som hade kommit ! Sen fick han fnatt och rejsade runt och tokade sig.
Viktor han kom fram och sprang sedan vidare när han tvärvände och tittade på mig..: "men hallå där...dig känner jag...men va fa....MAMMAAAA!!!
Dom lugnade sig fort och lekte vidare med de andra en jättesöt lagotto och en annan som jag faktiskt inte vet rasen på...dom var såta vänner i alla fall.
DÄR ska dom vara om det är så att vi behöver placera dom igen. Dom blev omtyckta och bemötta med stor förståelse och kärlek och dom var så välkomna tillbaka så. Otroligt duktig hundmänska o alla verkar må bra där hemma bland hönsen och hästarna.  5 stjärnigt .

Jag har försökt fixa pannan här idag...med guidning av Göran....jaa. vad säga...i början gick det bra...in med patronen...skruva i fronten..sen...blev jag blöt...jävligt blöt...och stod där i min lilla källare...inklämd mellan hydroforen och varmvattenberedaren och försökte följa instruktioner som gick via alex i dörren ut pga dålig signal inne mitt lilla hörn.
Det gick till slut...in for jag och det enda jag skulle göra då var sätta i propparna till pannan och sätta igång pannan...
....säkringarna var inga problem....
det sa "poff" och blixtrade till.....och sen hände det inget mer...nån form av kortslutning ....kontentan är att vi fortfarande inte har nån värme i huset...
Vid det här laget skulle jag åka o hämta hundar och när jag nu kom hem igen ligger Göran o sover för klockan är mycket i Kina...
Vi får tar nya tag i morgon....Nån som har pengar att skänka till nytt värmesystem !? Va.? Ingen ...?....E det i Australien det e sommar nu....jag rånar en bank och smiter till Australien så slipper vi kölden...
Det har inte blivit många kronor tjänade för min del under många år nu så det e tomt i kassakistan...helt tomt på reserver...
Men det löser sig...saker o ting har en förmåga att göra det trots att det verkar kört.

Nu ska jag göra lite mat...klockan är bara tjugo över 6 men i min kropp e klockan tjugo över 1 på natten....o då har jag ett helt vaket dygn bakom mig dessutom....bomull i knoppen o sleten i kroppen...
 
tjingeling


kina

Vår Alex e på benen igen efter några dagars magsjuka o han kan göra oss sällskap på våra turer i stan.

Jag har Viktor-Ville-Elsa-Molly-Tullmore-abstinens och det har Daniel också som längtar grymt efter Elsa . Han kunde åka hem  idag om det gick för att träffa henne igen.  Det känns att lämna sina "barn" !.
Viktor o Ville har anpassat sig bra och det går hur bra som helst och det e helt underbart att höra med tanke på allt kladd innan resan.
Bilder har vi tagit en hel del men det tar en evig tid att lägga in dom och ibland knasar det lite med connection o då bryts allt.
Hav tålamod. det kommer en kavalkad med bilder snart.

Mycket kort för nu, ska iväg snart o de andra är otåliga här.

tjingelingRSS 2.0